Werkwijze

Professionele samenwerking met andere zorgverleners is altijd een belangrijk kernpunt voor de leefstijlprofessional. Deze professionals kunnen zowel ambulant, binnen een instelling of gezondheidscentrum, als in het bedrijfsleven werkzaam zijn.


Ondanks deze verschillende werksituaties, zijn de processen binnen leefstijlinterventies redelijk gelijk.

  • De cliënt komt bij de huisarts of leefstijlarts.
  • Deze stelt met behulp van een gevalideerde vragenlijst vast of er sprake is van een situatie waarin de arts zelf met de cliënt aan de slag gaat of dat deze doorverwezen wordt naar een leefstijlcoach.
  • De leefstijlcoach kan middels de Gecombineerde Leefstijl Interventies (GLI) leefstijlaanpassingen bewerkstelligen en stelt een behandelplan op. Vervolgens gaat de leefstijlcoach met de cliënt individueel en in groepsverband aan de slag.
  • De leefstijltherapeut komt in beeld als blijkt dat leefstijlcoaching geen of onvoldoende effect heeft. De leefstijlarts kan de client doorverwijzen naar de leefstijltherapeut. Deze kan samen met de cliënt op zoek gaan naar achterliggende factoren, die belemmerend werken. Het doel is om alsnog een succesvolle leefstijlinterventie te bewerkstelligen door een intensievere en meer persoonsgerichte benadering.
  • Aan het eind van het traject gaat de cliënt terug naar de arts met de behaalde resultaten.