Leefstijlarts

De leefstijlarts richt zich met leefstijlgeneeskunde op de medische/geneeskundige factoren die een verhoogd risico geven, dan wel hebben geleid tot leefstijl gerelateerde aandoeningen of ziekten. Hierbij heeft de leefstijlarts mogelijkheden als anamnese, onderzoek, diagnostiek, verwijzen en eventueel voorschrijven van medicatie om de cliënt te ondersteunen.


De leefstijlarts is gericht op het (laten) versterken van het zelfmanagement van cliënten. Door de cliënt bewust te maken van ongezonde leefstijlpatronen wordt deze gemotiveerd om aanpassingen te maken in het eigen leefstijlgedrag. Dit komt niet alleen het leefstijlgedrag ten goede, maar de verbeterde gezondheid kan tevens leiden tot het afbouwen/beëindigen van medicatie en een afname van dagelijkse cliënten bij overbevolkte huisartspraktijken.


De leefstijlarts kan hierbij besluiten om zelf tot behandeling over te gaan, maar in veel gevallen kan deze eveneens doorverwijzen naar een leefstijlcoach of leefstijltherapeut. De leefstijlarts heeft als poortwachter de regie over het gehele proces van leefstijlinterventies bij de cliënt. Deze ontvangt rapportages van de leefstijlcoach of leefstijltherapeut en kan de resultaten terugkoppelen naar de huisarts.